Recept na vánoční perníčky

Co by to bylo za Vánoce bez perníčků?

Víte, že první zmínka o perníkářích a výrobě a prodeji perníku v Čechách, je z roku 1335 z Turnova, kde prodávali perník tzv. cáletníci? Právě tak se totiž svého času perníkářům říkalo. Mimochodem právě ti dali jméno Celetné ulici.

Vyzkoušejte letos perníčky podle tohoto receptu. Úspěch zaručen…

800 g hladké mouky
300 g medu
300 g moučkového cukru
300 g másla
4 vejce
1 dcl mléka
1 lžíce kakaa
10 ks hřebíčku, badyánu, anýzu
1 lžička mleté skořice
2 lžičky sody
špetka soli
špetka pepře

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, pak přilijeme mléko a všechno koření, které jsme pořádně rozdrtili. Znovu promícháme, přidáme prosátou mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracujeme a vytvoříme bochníček. Dáme do vysypané nádoby a přikryté necháme v chladu odpočívat přibližně 12 hodin. Těsto si vyválíme na 3-4 mm silnou placku. Vykrojíme tvary a pokud nechceme perníčky zdobit, pak je před vložením do trouby potřeme žloutkem. Pečeme při teplotě 175 –200 °C asi 10 minut.

Více receptů naleznete na mlsanicko.cz.

Sandra Špačková
foto: picjumbo.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *