Nadýchaná bublanina, která se zaručeně povede
Bublanina – letní buchta, kterou má rád snad každý. Zárověň je bublanina mazaný způsob, jak spotřebovat přebytek ovoce třeba i toho nejkyselejšího.
Pokud i vy bublaninu milujete a hledáte recept, kde výsledkem bude nadýchané vláčné těsto, pak jste tu správně.
350 g hladké mouky
200 g cukru krupice
4 vejce
špetka soli
vanilkový cukr (tj. cukr smíchaný s vanilkovými semínky)
kypřící prášek
12 lžic oleje (slunečnicový, řepkový)
15 lžic teplé vody
libovolné ovoce – jahody, borůvky, třešně, rybíz, angrešt, švestky…
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Dáme do větší mísy, poté opatrně přimícháme žloutek, cukr, olej a vodu. Nakonec postupně přimícháváme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Směs nalijeme na vyšší plech vymazaný máslem a vysypaný moukou, nebo vyložený pečícím papírem a zasypeme ovocem. Části ovoce můžeme zatlačit hlouběji do těsta. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme přibližně 30 minut. Povrch by měl být zlatavý. V každém případě pečte podle své trouby a propečenost otestujte píchnutím špejle. Když nelepí, bublanina může ven.
Pozn. redakce: Zkušené hospodyňky by mohlo zmást, že se jako první do mísy dává sníh a zbylé suroviny až poté. V naprosté většině receptů se přidává sníh až nakonec a velmi opatrně, ale věřte, tento recept je lety prověřen mou babičkou a maminkou a kdykoli jsme zkoušely sníh přidat až nakonec, bublanina nevzešla podle našich představ.
Dobrou chuť!
PS: Kterou máte radši? Jahodovou nebo borůvkovou?
Veronika Effenbergerová
foto: foodiesfeed.com