Jak zvrátit nudu u jídelního stolu? Ozobte stůl a oslaďte si život batáty

„Furt králíka, každej den máme králíka! Ani Pinďa to už nežere,” říkal Jirka Škopek ve Slunce, seno, jahody. Slýcháte doma víkend, co víkend něco podobného? Říkáte si, že je potřeba rodinné stolování nějak oživit? Neotálejte a začněte hned! 

Ten nejí to a ten zas tohle

Znáte to, někteří členové rodiny umí být pěkně vybíraví. Je jasné, že se vám nechce vyvařovat pro každého člena zvlášť. Je ale potřeba, aby se najedl každý a pokud možno s chutí. Dělat se s jiným druhem masa pro každého strávníka zvlášť je nereálné. Oživit jídelní stůl a nabídnout pestrost jídelníčku ale můžete mnohem snadněji – přílohou.

V našich končinách se nejčastěji konzumují brambory, kontroverznějším strávníkům uvařte v hrnci zvlášť pár klasických brambor, těm otevřenějším ale nabídněte brambory sladké. Ano, řeč je o batátech.

Batáty, nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám, i když obě plodiny jsou původem ze Střední Ameriky. Batáty dorazily do Evropy dříve než brambory a byly ve své době vysoce ceněny. Dnes jsou na našich polích pěstovány brambory, ale ani batáty nejsou na vypěstování nikterak náročné a pěstování batátů na zahradě hravě zvládnete.

Existují dva druhy sladkých brambor – červené a žluté. Červené jsou vhodné na vaření a zapékání, ty žluté jsou vhodnější ke smažení či do těsta na pečení.

Pečené batáty

Tip: Batáty mají nasládlou chuť, proto je milují děti. Jsou tak skvělým pomocníkem, když vám děti odmítají jíst.

Ochutnejte pečené batáty nebo vyzkoušejte božský recept na batáty  v salátu.

Pečené batáty

Nejčastější úpravou batátů je pečení. Batáty nakrájejte na plátky či proužky, posolte, navrch položte máslo a dejte zapéct. Přidat k nim můžete i další druhy zeleniny – červenou řepu, obyčejné brambory, mrkev, petržel…

Salát z batátů

Batáty uvařte doměkka. Ty smíchejte se zálivkou z limetkové šťávy, olivového oleje, nasekané jarní cibulky či pažitky a dochutťe solí a kari. Tento salát je naprosto ideální k pečenému či grilovanému masu!

Jí se i očima 

Aby všem chutnalo, je třeba myslet i na kulturu stolování. Zatímco přes týden se často stravujeme, jak se dá, alespoň o víkendu je dobré usadit rodinu k pořádnému stolu. Zapomeňte na to, aby jako jídelní stůl pro rodinu sloužil nízký konferenční stolek. Stůl má být pořádný a musí se k němu pohodlně vejít každý strávník. Důležité je myslet i na estetično. Pořiďte si hezký ubrus nebo několik druhů ubrousků a tabuli obměňujte podle nálady. Doprostřed dejte nearomatickou kytičku nebo svíčku a máte vystaráno. U hezky prostřeného stolu s novou přílohou vám rodina určitě nebude nic namítat.

-komerční sdělení-
foto: foodiesfeed.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *