Jak se stravovat na podzim, abychom minimalizovali únavu a nachlazení?
Zatímco v létě jsme vyhledávali cokoli, co bylo studené, čerstvé a nebylo třeba vařit, na podzim tělo potřebuje úplně jiný typ stravování. Vyhledávat bychom měli teplá, vařená jídla, která zahřejí a doplní vše potřebné. Ale pozor, neznamená to, že v sychravých dnech bychom měli vynechat ovoce a zeleninu, naopak právě v nich najdeme tolik potřebné vitamíny a minerály, které nás chrání před nemocemi.
Poslouchejte vlastní organismus, tělo samo napoví, na co má chuť a co potřebuje.
Ovoce a zelenina jsou naprostý základ
Jedním z největších zdrojů vitamínu C jsou červené papriky. Věděli jste, že v jedné červené paprice se ukrývá třikrát více vitamínu C než v pomerači? Mimo vitamin C obsahují také velké množství karotenu, který ve velkém množství obsahují také mrkve. Karoten ženy ocení, zpomaluje stárnutí plet, navíc chrání zrak.
Čerstvých jablk je na podzim všude spousta, využijte toho. Nekupujte ty ze zahraničí, dejte přednost těm které se pěstují ve vašem okolí. Jablka jsou zdrojem vitamínu C a vlákniny. Ta je prospěšná pro naše střeva a všechny ženy, které mají problém s vyprazďnováním by měly jablka zařadit do svého jídelníčku.
Česnek nevábně voní z úst a kůže, ale je tak zdravý! Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Je to přírodní antibiotikum a antioxidant. Je skvělý na posílení imunity.
Hroznové víno je také v podzimním období všude k mání. Odvodňuje a čistí močové cesty, působí preventivně proti zánětu močových cest a ledvin. Je také skvělou svačinkou. Uklidní nervy podobně jako čokoláda, navíc zažene únavu.
Zařaďte do jídelníčku ryby. Obsahují látky, které jiné maso nenahradí. Obsahují vitamin A, B a D, omega-3 mastné kyseliny, hořčík a selen. Obsahují minimum tuku a jsou lehce stravitelné a po jejich požití se nebudeme cítit unavení.
Jak již bylo napsáno v úvodu, na podzim jezte mnohem častěji tepelně upravená jídla, a to ideálně i k snídani. Skvělé jsou kaše, pohanková, ovesná či jáhlová. Přidejte si k tomu sezónní ovoce a přisypte i pár oblíbených semínek či ořechů (obsahují stopov prvky a vlákninu). Nebojte se experimentovat. Pokud hubnete a nechcete příliš obědvat, jezte sytné polévky.
Sandra Špačková
foto: pixabay.com