Jak dětem zpříjemnit začátek školy? Výbornými svačinkami!
Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.
V dětském jídelníčku je klíčová především pestrost a kvalita jednotlivých potravin. Kromě receptů byste měli myslet zejména na to, odkud pocházejí ingredience, ze kterých jídlo připravíte a zda jsou kvalitní.
Při nákupu potravin se můžete spolehnout na certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství. Tyto bioprodukty jsou běžně dostupné na pultech obchodů, na e-shopech, ale také u mnoha lokálních farmářů, kde se můžete navíc na vlastní oči přesvědčit, jak jsou zvířata chována a plodiny pěstovány. V ekologickém zemědělství se nevyužívají chemická hnojiva ani postřiky. Krávy, kozy či ovce mají dostatečný výběh po pastvinách a ani při ustájení jim nechybí potřebný prostor pro život. Právě v těchto podmínkách vznikají potraviny bez zbytků chemických látek plné živin, potřebných vitaminů a minerálů, které vyvíjející se organismus dětí potřebuje. Jídlo z nich bude jistě chutnat nejen dětem, vám, ale i přírodě. Září je navíc Měsícem biopotravin, s farmáři a jejich výrobky se tak můžete seznámit na řadě nejrůznějších akcí v regionech.
Neváhejte a zapojte i své potomky, hlavně starší školáci už si mohou jídlo chystat sami. Pomoct jim můžete například s přípravou pomazánky, kterou si namažou kváskový chléb a přidají kvalitní šunku, sýr a zeleninu. Svačina by měla obsahovat dostatek komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny a také kvalitních tuků, které lze doplnit například hrstkou oříšků. Stejně jako jídlo je důležitý pitný režim, proto nezapomínejte na láhev s vodou!
Kaše do skleničky
Svačinka v podobě kaše má nespočet různých variant. Základ můžete připravit z ovesných vloček, jáhel či pohanky, která dodá do jídelníčku cenné látky. V ekologickém zemědělství se těmto trochu pozapomenutým plodinám obzvlášť daří. Přibližně tři lžíce povařte s půl hrnkem mléka. Dochutit můžete například medem či různými sirupy v bio kvalitě. Hotovou kaši nalijte do skleničky a přidejte ovoce.
Když není čas
Pokud zrovna chvátáte a na zapínání sporáku není prostor, sáhněte opět po skleničce. Tentokrát ji naplňte některým z farmářských mléčných výrobků. K dostání jsou nejrůznější jogurty, kefíry či tvarohy, a to i v kozí nebo ovčí variantě. Sacharidy doplníte granolou a vločkami. Navrch opět můžete nakrájet kousky oříšků a ovoce.
Chléb na sto způsobů
Kváskový či žitný chléb můžete dětem mazat každý den a nikdy nebude stejný. Kromě různých čerstvých bio sýrů je další variantou příprava pomazánek. Děti mají rády klasickou vajíčkovou, ale i zeleninové, vyzkoušet můžete také například hummus. Nezapomeňte přidat nakrájenou zeleninu a také kousek ovoce, školáky pak nebude tolik trápit chuť na sladké.
Jak na domácí hummus?
Budete potřebovat:
150 g suché bio cizrny
Voda
3 stroužky bio česneku
0,5 dcl bio olivového oleje
Sůl
Pepř
Cizrnu propláchněte a přes noc ji zalijte vodou. Druhý den jí uvařte doměkka. Vložte luštěninu do mixéru společně s trochou vody, olivovým olejem a utřeným česnekem. Vše pečlivě promixujte, osolte a opepřete. Pokud bude směs příliš suchá, přilévejte postupně vodu do požadované konzistence.
Sandra Špačková
úvodní foto: Element5 Digital on Unsplash