Co jíst, když máme akné?

Po hladké, zdravé pleti bez pupínků touží každá žena. Vůbec neplatí, že akné a pupínky trápí jen dospívající, objevit se mohou v jakémkoli věku. Vliv na stav naší pleti má více faktorů, ať již vnitřních jako psychický či zdravotní stav, nedostatek spánku, či třeba hormonální nerovnováha nebo vnějších jako špatná kosmetika, nedostatečná hygiena, pobyt ve znečištěném ovzduší a samozřejmě také výživa. 

Pleť zkrátka umí vyzradit, že je s námi něco v nepořádku. Občas se nějaký ten pupínek objeví bez ohledu na náš stav. Pokud je to jen krátkodobá záležitost, nemusíme tomu věnovat pozornost. Když nás ale akné trápí dlouhodobě a nedaří se jej zbavit, je načase změnit životní styl. Zbavit se stresujících faktorů, dobře spát, změnit kosmetiku a začít se lépe stravovat. 

Jak se stravovat, když nás trápí akné? 

Nejen kvůli pupínkům bychom měly upřednostnit potraviny, které mají nižší glykemický index. Mezi takové se řadí ovoce, zelenina, ryby a libové maso. Pomoct mohou i doplňky stravy v podobě zinku a vitamínu B. Obojí lze získat z potravy. Zinek najdeme v pohance, ječmeni či ovce. Béčko můžeme doplnit, když budeme jíst banány, játra, ledvinky, vejce či drůbež. 

Naprosto nevhodná je konzumace potravin  s vysokým glykemickým indexem. Tedy těch, u kterých se sacharidy v nich obsažené rychleji přeměňují na glukózu. 

Mezi tyto potraviny se řadí cukrovinky, polotovary, smažená jídla a potravin, jídla z fast foodů, ale třeba také bílé pečivo. 

Omezit je nutné také výrazně slané a kořeněné potraviny. Vhodné není ani mléko a výrobky z něj, kromě zakysaných výrobků, kefír, mikyška či kysané neochucené mléko střevům prokáží dobrou službu. Je dobré vysledovat, které potraviny a nápoje nedělají tělu dobře. Není na škodu zapisovat si, co jsme snědly a následně vyhnodnocovat, jak na to naše pleť zareagovala. 

Sandra Špačková
foto: Photo by Septian simon on Unsplash

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *