Jak spolu komunikovat po rozvodu?

Rozvod pro některé vysvobození, pro někoho nutné zlo. V každém případě jde o nepříjemnou záležitost, která má vliv na celou rodinu. Když ve vztahu nejsou děti, je to jednodušší, „stačí” se jen majetkově vyrovnat a každý si může jít po svém. Máte-li spolu děti, je nutné najít cestu jak spolu vycházet a komunikovat. 

Najít ten nejvhodnější způsob a přístup není zrovna jednoduché. Vše záleží na tom, co způsobovalo společné soužití a na průběhu rozvodového procesu.

K minulosti se nevracejte

Společné chvíle, pěkné i ty nepěkné nelze smazat a pochopitelně v nás někde zůstanou, ale přesto je důležité se od všeho, co se stalo co nejvíce odprostit. Zaměřte se na přítomnost a budoucnost. Rozhodně se vyvarujte toho, že se budete vyčítat staré křivdy a vracet se k minulosti. 

Buďte silná

Pokud vám manžel někdy ublížil, mějte na paměti, čeho je schopen, ale snažte se být nad věcí. Je nutné udržovat vztahy korektní a myslet na to, že už jste rozvedeni a nyní už si můžete žít po svém. 

Nenechte si již od bývalého manžela zasahovat do osobních věcí, je jen na vás, jak si nyní život uspořádáte. Pochopitelně se toho držte i co se jeho týče. Nesnažte se pátrat po tom, co dělá, s kým se schází, či za má třeba už nový vztah. 

Děti na prvním místě

Při rozvodu jsou děti tou největší obětí. Pro ně to ale rozvodem nekončí, bude dlouho trvat, než pochopí, co a proč se stalo a proč už nemůže být s oběma rodiči zároveň. Ať se děje cokoli, musíte na ně brát ohled a uvědomit si fakt, že rozvodem pro ně váš bývalý manžel nepřestal být rodičem. Nemluvte o něm před dítětem ošklivě, nepomlouvejte ho a snažte se spolu vycházet, jak jen to nejlépe jde. 

Děti jsou empatické a jsou napojeny na oba rodiče, vycítí napětí, takže korektní chování z obou stran je nezbytné. Když spolu potřebujete probrat něco, o čem se domníváte, že to nebude snadné a že je možné, že se budete hádat, sejděte se bez dětí na neutrálním místě, aby vás děti neviděly a neslyšely. 

Ať se vám to líbí nebo ne, je nutné nastavit pravidla a ty respektovat. Pokud možno, shodněte se na jednotné výchově. Umožněte i otci vašich dětí, aby se podílel na vývoji, koníčcích, povinnostech, ale také na životních radostech. Totéž platí i o prarodičích, neberte dětem kontakt, dobrý vztah je může jen obohatit. Jednoho dne vám poděkují. 

Sandra Špačková
foto: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *