Čím vylepšit domácí marmeládu?
Sezóna marmelád je v plném proudu. Marmeládu lze vyrobit v podstatě z jakéhokoli ovoce. Nejčastěji se v domácnostech setkáváme s klasikami – rybízovou, ostružinovou a meruňkovou. Důvod je prostý, právě toto ovoce je u nás dostupné a mnohdy se ho na zahradách urodí tolik, že už nevíme, co s ním. Nejlepší je samozřejmě vyrábět marmelády ze sezónního ovoce a samozřejmě z lokálního. Pokud chceme docílit hustější konzistence, je ke zpracování ideální ovoce, které je lehce nedozrále nebo právě dozrálé. Takové ovoce má v sobě více pektinu a kyselin, a to umožňuje lepší hustotu.
Nejeden Čech bodoval v mezinárodních soutěžích o nejlepší marmelády. Lze dokonce říct, že Češi patří ke světové špičce. Pokud se chcete se svými marmeládami také vyšvihnout, není nic snazšího než se přestat bát kombinací.
S čím marmelády kombinovat? Prověřenými kombinacemi jsou:
- angrešt se skořicí
- jablka se skořicí
- jahoda s vanilkou
- broskev s vanilkou
- meruňka s levandulí
- citrón s levandulí
- třešně s čokoládou
Bát se ale nemusíte ani jiných kombinací. Každému voní něco jiného. Ovoňte si jednotlivé koření a bylinky a přestavte si je v kombinaci s právě dozrávajícím ovocem. Zkusit můžete meduňku, mátu, rozmarýn i oregáno. Nebo sáhněte po koření jako je badyán a hřebíček. l Pokud vůbe netušíte, mrknětě do regálů obchodů, zejména v obchodech s anglickým a francouzským zbožím se nebudete stačit divit, na jaké kombinace narazíte.
Jakou marmeládu máte rádi vy?
Sandra Špačková
foto: pixabay.com