5 tipů jak správně grilovat 

Říká se, že grilování je doménou mužů. Dokažte jim, že to se stejnou bravurou zvládnete také! Přečtěte si 5 tipů jak na to. 

Nechte maso vyniknout

Grilování je zejména o mase. Nechte maso vyniknout. Zapomeňte na silné marinády, výrazné chutě nechte na přílohu nebo na dezert.

Maso jedině čerstvé 

Je škoda kupovat již masa naložená v marinádě. Neznáte tak původ a stáří masa a jednak tak často nezdravých éček plná marináda přehluší chuť masa. To si maso nezaslouží. Přesto, že se mnoho lidí domnívá spíše opak, měla by se všechna masa marinovat jen chvíli.

Pozor na sůl

Zapomeňte na marinády, obzvláště ty kupované. Naprostá většina prefabrikovaných marinád obsahuje velké množství soli. Té se vyhýbejte, i když připravujete marinádu domácí. Sůl totiž z masa vysává šťávu. Zbytečně ho vysušuje a vy už tak při pokládání masa na gril máte jistotu, že výsledek nebude stát za nic.

Jaké maso jak marinovat?

  • Hovězí maso zkuste naložte na maximálně dvacet minut do chladu do marinády z olivového oleje, citrónové šťávy a čerstvého pepře. Maso solte až těsně před grilováním nebo klidně až po něm.
  • Vepřové maso naložte na zhruba 30 minut do marinády z olivového oleje, česneku a čerstvého rozmarýnu. Opět solte až těsně před grilováním.
  • Kuřecí maso marinujte přibližně hodinu. Sluší mu lehká kombinace citrónu a jogurtu. Protože kuřecí samo o sobě není moc výrazné, udělejte výjimku a osolte předem.
Gril dobře rozpalte 

Maso grilujte na rozpáleném grilu, který rozpalte alespoň půl hodiny předem, dobře rozpálit nechte také rošt. Maso nejprve grilujte dvě minuty po obou stranách, aby se rychle zatáhlo a poté vyjmutí mu dopřete pár minut, aby si odpočinulo.

Maso zbytečně neotáčejte

Byť to vyloženě láká, zapomeňte na to, že budete maso otáčet po pár vteřinách. Nejlepší je, položit ho na gril a otočit nejdříve poté, co se úplně zatáhne. Pokud se bojíte, že se maso na rošt po dvou minutách připálí, potřete ho ještě před rozpálením grilu plátkem slaniny.

Tip: 

Muži se při grilování soustředí především na ono maso. Nasaďte laťku výše. Přihoďte na gril také žampióny, papriku nebo kukuřici. Nezapomeňte také na čerstvé pečivo a zeleninový salát. Dokonalá příloha pozvedne grilování ještě výše.

Sandra Špačková
foto: pexels.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *